Datas

http://afspanama.blog.hu/ http://hierkommtbalazs.blogspot.com/ http://finnishexperiences.blogspot.com/ http://afsfranciadrazse.blogspot.com/

Naptárom

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Balázs Dánia AFS 2010/11

Cső! Ez a blog az 1éves dániai csereprogimról szól:)

HTML

Friss Kommentárok

Karácsony = Jul, alias pótlás 2.

2011.01.10. 22:20 | Baláccs | 1 komment

 Àhoj!

Ismét decemberi élményekkel jelentkezek még mindig!

Karácsony, Avent:

Ajándékot elöször dec 1. vasárnapján kaptam. Adventajándék. Advent mind a 4 vasárnapján. Persze itt is megy a csokikalendár, amit Dél-Amerika cserediákjai tátott szájjal néztek. Emellett még a kaparós kalendár van, amiben közel jártam az 1000Kr-hoz. :D Majdnem;)

Nos a készülödés nagy felhajtással zajlott. Fehér karácsony is tervezett volt már dec elején.

Két, ismétlem 2 karácsonyi tv-sorozata van a dánoknak. Pyrus (ez egy név, ugynevezett "nisse" (manó) Szóval a sorozat neve magyarul Pyrus kalandjai. (Grimm-mesékböl részleteket találni benne) A másik az ugynevezett Julekalender = Karácsonyi naptár. Bevallom egyiket se néztem elejétöl a végéig, de nem is volt rámeröltetve. Hagyománynak hagyomány, de a családom sem nézte:D

A házat kídíszítettük karácsonyi fényekkel, nisse-ékkel...Van papirnisse és rendes baba szerü. Lógó díszek. 

Továbbá létezik a Jul øl = karácsonyi sör, amit kizárolag erre az idöszakra gyártanak le (kisebb alkohol tartalom a legtöbbnek). Létezik még a julefrokost = karácsonyi ebéd, ami igazából az ivásról szól a DÁNOKNAK! (iskola szinten is rendezik, az osztályomnak sajnos elmaradt:/ ) Ålborg snaps (k__va rossz ize van- csak belenyaltam:D ) Emellett rengeteg ételt vonultatnak fel. Jóllakott pocakok.:)

Vanilla kranze, pebernødles --> karácsonyi sütik. Marcipánt is csináltunk. :D

A fenyöfát persze nekünk kellett kivágni. Képzeljetek el egy szántóföldet fenyöf´kkal. Kicsitol-nagyig, minden méretben. MAgad választod ki, majd fejszével kivágod. COOL :D Segítettem egy kcsiit énis. Èn fejeztem be. Vagyis én vágtam ki, tehát enyém az érdem.

23. - Grethe(anya) családja jött kajára. Risengrød: meleg tejberizs fahéjjal.

24. - Szenteste(nagyszulok anyai-, apai ágról) Délután templom. Egész jópofa volt:) Ünnepi vacsora. A hagyomány szerint kacsa, liba, diszno vagy pulyka a hús. Nekünk kacsa meg disznó volt otthon. Krumplipüré, fött krumpli, szósz, lilakáposzta, bor, sodavand(üccsi). Desszert - risalamande. Ez hideg tejberizs vagy hasonló meleg meggy vagy eperszósszal. 1 mandula elrejtve. Aki megtalálja, annak rejtenie kell a szájában vagy tányérján. Cél: kitalálni kinél van. A karácsonyfa magas volt. Telis-tele díszekkel. Náluk nem szaloncukor hanem zászlófüzér ló a fán. Nálunk gyertya volt a fán. Nem használtak elektromos égöket. Rengeteg ajándék bedobva a fa alá...Vacsora után körbetáncoltuk a fát és karácsonyi dalokat énekeltünk.

25. - Bent(apa) családja jött julefrokostra. Majd téli sétára mentünk a közeli erdöbe.

Így telt a dán karácsonyom, ami végülis fehér lett! :P

 

utóirat - Öröm, hogy nem szedtem fel plussz kilot idén karácsonykor! xD

 Glædelig Jul!!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsdania.blog.hu/api/trackback/id/tr782575404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mmama 2011.01.15. 13:05:36

Szia Balázs!
Adri most vette észre, hogy még egy írásod van!!!
Ez még jobban tetszik, ügyes vagy! Így tovább!
Külön ügyes vagy, hogy tartod a súlyod, (nekem nem sikerül) nagyon csinos vagy így!
Puszi mama.
süti beállítások módosítása